Zwerfkatten

Wat? 

Elk jaar dumpen mensen duizenden katten en kittens. Een zwerfkat kan in anderhalf jaar voor 36 nakomelingen zorgen. Zo vergroot het zwerfkattenprobleem. Dat betekent niet alleen overlast voor jou en je buren, ook de katten lijden eronder. 
Zie je een zwerfkat in je buurt? Wacht dan niet tot er kittens zijn, maar meld de zwerfkat(ten) zo snel mogelijk aan het gemeentebestuur via de meldingskaart. Met je melding help je niet alleen jezelf en je buurt, maar ook de dieren.
Bekijk zeker ook dit filmpje en kom meer te weten over het zwerfkattenbeleid.

Hoe?

De bevoegde dienst bezorgt de meldingen aan de vzw Dierenasiel Regio Roeselare die instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden, zodat huiskatten kunnen binnen gehouden worden of een halsbandje kunnen omgedaan worden. De vangactie duurt meestal één week.

Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing.

Op bepaalde locaties in de gemeente staan voeder- en/of schuilhokjes voor zwerfkatten. Op die plaatsen is het enkel toegestaan aan zwerfkatbeheerders om er de katten te voederen.

Wil je zelf ook als vrijwilliger meehelpen aan het zwerfkattenplan binnen onze gemeente? Neem dan contact op met de stafdienst via administratie@oostrozebeke.be.