Zwaluwen

De huiszwaluw, een koestersoort in Oostrozebeke

Wist je dat Oostrozebeke de thuis is van een van de grootste huiszwaluwenkolonies van de streek? Daar zijn we als gemeentebestuur uiteraard zeer trots op!

Kom tijdens de zomerperiode eens kijken aan het gemeentehuis, waar de kolonie is gevestigd, om ze bezig te zien. Je ziet ze constant af- en aanvliegen naar hun nesten.

Omdat het gemeentehuis op (lange) termijn zal verdwijnen, willen we voor uitwijkmogelijkheden voor de zwaluwen zorgen. Dit deden we al door kunstnesten te hangen aan het sportcentrum. Het sportcentrum is namelijk dicht bij de Mandel gelegen, waar deze prachtige vogels hun nestmateriaal en voedsel kunnen vinden.

Maar ook jij kan helpen: woon je in de buurt van het gemeentehuis en wil je graag een kunstnest ophangen? Laat het ons dan zeker weten!
Een vrijwilliger van Natuurpunt De Torenvalk komt bij jou langs en kijkt of jouw gevel en dakoversteek geschikt zijn. Het hangen van de kunstnesten gebeurt helemaal gratis.

Wat heeft een huiszwaluw nodig?

  • Het ophangen van kunstnesten gebeurt in de bebouwde kom op circa 100 m van de bestaande kolonies. Hoe dichter bij een bestaande kolonie, hoe meer kans dat jouw nestkastjes bewoond worden.
  • Nestkastjes worden onder een dakoversteek of dakgoot geplaatst (30 tot 50 cm diep). Dit beschermt de nestkastjes tegen zon en regen. Zwaluwen hebben overigens een voorkeur voor witte dakgoten.
  • Bij voorkeur een gevel die naar het noorden of zuiden, zuidoosten of zuidwesten gericht is.
  • Rond de vliegingang moet voldoende vrije doorgang zijn. Er staan dus best geen voorwerpen, vlaggen, struiken of bomen op 1,50 m van de nesten. Zo kan de huiszwaluw vlot en snel haar nestje bereiken en verlaten.

Iets voor jou?

Sta jij te popelen om deze mooie, nuttige dieren een thuis aan te bieden? Neem dan contact op met de lokale zwaluwenwerkgroep via secretariaat@detorenvalk.be

Boerenzwaluw

Ken je de boerenzwaluw al? Hij heeft een diepgevorkte staart, een glanzend blauwzwarte rug en roomkleurige buik. Zijn keel is rood.

Ze verkiezen een woonplaats in een landelijke omgeving met boerderijen en stallen en broeden bijna uitsluitend in stallen met (groot) vee en andere gebouwen op het boerenerf. Daarom is hun voortbestaan zeer afhankelijk van de landbouw(ers). 

De boerenzwaluw komt medio maart aan in onze streken. Vrijwel meteen beginnen ze aan de bouw van hun nesten: schotelvormige open kommetjes gemaakt uit aarde, speeksel en strootjes. Ze voeden zich met insecten, die talrijk te vinden zijn rond een boerenerf. Ze hebben zo’n 2 a 3 broedsels per jaar. Vanaf halfweg augustus tot begin oktober vertrekken ze opnieuw naar het zuiden.

Wil je de boerenzwaluw helpen? Neem dan contact op met de lokale zwaluwenwerkgroep via secretariaat@detorenvalk.be

Meldpunt zwaluwen

Heb je al zwaluwen in de buurt dan kan je dat melden op http://www.westvlaamsehart.be/zwaluwen.html.

Info

Wil je meer weten over zwaluwen? Surf dan naar www.natuurpunt.be/zwaluwen.