Wijziging rijopleiding vanaf 1 maart 2024

Gepubliceerd opdinsdag 27 feb 2024 om 14:48

Vanaf 1 maart 2024 moeten begeleiders van kandidaat-bestuurders die starten met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ een verplicht vormingsmoment volgen. Daarnaast wordt de minimale oefenperiode verlengd van 3 naar 5 maanden.

Het vormingsmoment voor begeleiders

Kandidaat-bestuurders met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ (M36 of M12) kunnen maximaal 2 begeleiders (familieleden, vrienden of kennissen) kiezen die hen begeleiden bij het leren autorijden. Begeleiders van kandidaat-bestuurders vanaf 1 maart 2024 starten met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ moeten een verplicht vormingsmoment volgen. Begeleiders kunnen het vormingsmoment volgen bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Tijdens het vormingsmoment leren de begeleiders hoe zij hun kandidaat-bestuurder veilig en correct begeleiden bij het leren autorijden. Het is geen praktische proef of test van de wegcode. De rijscholen maken via hun website bekend wanneer de inschrijvingen starten.

Het vormingsmoment duurt 3 uur, kan digitaal of ter plaatse gevolgd worden (dat kan de rijschool of lesgever zelf bepalen) en kost €20. Begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 moeten het vormingsmoment minstens 5 maanden voor het praktijkexamen gevolgd hebben. Voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12 is er geen verplichte termijn.

Minimale oefenperiode wordt verlengd naar 5 maanden

Vanaf 1 maart 2024 moet elke kandidaat-bestuurder met een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden, tussen het afleveren van het voorlopig rijbewijs en het afleggen van het praktisch examen, minstens 5 maanden verplicht oefenen op de openbare weg. Momenteel ligt de oefenperiode nog op 3 maanden. De oefenperiode van 5 maanden geldt ook voor kandidaat-bestuurders die hun voorlopig rijbewijs verkregen voor 1 maart 2024, maar pas vanaf 1 maart 2024 hun praktijkexamen afleggen. De verplichte oefenperiode geldt niet voor kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M12.

Drie soorten voorlopige rijbewijzen categorie B

Na het slagen voor het theoretisch rijexamen moeten kandidaat-bestuurders een voorlopig rijbewijs aanvragen bij hun stad of gemeente.

Er bestaan 3 soorten voorlopige rijbewijzen voor de categorie B:

  • Een voorlopig rijbewijs zonder begeleider dat 18 maanden geldig is (M18).
  • Een voorlopig rijbewijs met begeleider dat 36 maanden geldig is (M36).
  • Een voorlopig rijbewijs met begeleider dat 12 maanden geldig is (M12). Alleen kandidaat-bestuurders van wie het vorige voorlopig rijbewijs (M18 of M36) minder dan drie jaar geleden verviel kunnen dit rijbewijs aanvragen.

Meer informatie

Meer informatie vind je op: