Wespen

Wespen, alleen maar vervelend?

Wespen kunnen zeer vervelend zijn, maar wist je ook dat ze ook nuttig zijn? Ze vangen namelijk vliegen en muggen om hun larven te voeden.

Zo lang de larven deze voeding krijgen, braken ze een zoetige vloeistof uit die dient als voedsel voor de werksters.

Wanneer de larven volgroeid zijn, valt ook de toevoer van deze vloeistof stil, waardoor werksters er op uit moeten trekken om elders suiker te halen.

Op dat moment worden ze vervelend voor de mens.

Steken

Wespen zullen enkel steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Ze kunnen verschillende malen steken.

Wanneer je een wesp doodt, of wanneer ze jou steekt komt een feromoon vrij dat agressie opwekt bij andere wespen.

Verdelgen

Voor het verdelgen van een wespennest kan je beroep doen op brandweerzone Midwest of op een private verdelger.

Opgelet: ook wespenverdelging door de brandweer is betalend.

Voor verdelging door de brandweer: vul het online formulier in op www.wespennest.vlaanderen/oostrozebeke of bel naar 051 80 60 00.

Zit er een bijenzwerm in je tuin? Neem dan contact op met een lokale imker of imkervereniging. Bijen mogen namelijk niet verdelgd worden!

Wespen verjagen

Niets vervelender dan het bezoek van wespen tijdens een gezellige picknick of leuke barbecue in de tuin.
Gelukkig heb je verschillende (natuurlijke) middelen in huis waarmee je wespen gemakkelijk kunt verjagen of op een afstand houden. .

  • Houd een plantenspuit met water bij de hand en zet de spuitkop op vernevelen. Als er een wesp aan je tafel komt, vernevel er dan een beetje water over. De wesp associeert dit met regen en gaat terug naar haar nest. Water op een wespennest zelf spuiten is in geen geval een goed idee!
  • Doe wat gemalen koffie op een hittebestendig schaaltje en steek deze aan met een aansteker. Wespen kunnen namelijk niet tegen de geur van koffie.
  • Plaats een kommetje met azijn op tafel en voeg er eventueel nog kruidnagel aan toe. Wespen houden niet van deze geuren.
  • Vul een of meerdere diepvrieszakjes half met water. Bind ze dicht en hang ze met een touwtje op. De schitteringen en reflecties van de zon en het licht brengen de oriëntatie van de wespen in de war waardoor ze uit de buurt blijven.
  • Maak zelf een wespenval.

Bovenstaande zijn vaak lapmiddeltjes. Belangrijk is om te onderzoeken of er zich een wespennest in je omgeving situeert. Als dit het geval is, zullen de wespen steeds terugkeren naar dat nest. Hen verjagen is dan ook onmogelijk.
Naarmate het voedsel verder in het seizoen af neemt, zullen de wespen meer en meer naar je toekomen om suikerrijk voedsel te zoeken.

Sla nooit (in paniek) naar wespen. Je maakt ze hiermee zeer agressief.
Dood geen wespen. Dode wespen scheiden een specifieke feromoon (geur) uit. Deze geur wekt instinctief agressie op bij andere wespen in de buurt. 
Loop niet weg van wespen. Dit kunnen ze als een bedreiging interpreteren.
In al deze gevallen is de kans dat jij of iemand in je buurt wordt gestoken zeer groot.

Meer info?

Wil je meer weten over wespen, wil je het verschil leren kennen tussen wespen en bijen, …?

Neem dan de folder onderaan deze pagina door of surf naar https://wespennest.vlaanderen/