Vespawatcher worden?

Gepubliceerd opdinsdag 19 mrt 2024 om 09:18

De Aziatische hoornaar is een uitheemse ‘grote wesp’ die zich massaal aan het verspreiden is in Europa. Tot ergernis van imkers, fruitkwekers, en natuurliefhebbers, die er allemaal hinder van ondervinden.

Verdelging

De provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse gemeente- en stadsbesturen pogen samen de verdere groei van de populatie in te tomen. Vanaf pakweg mei komt dat neer op zoveel mogelijk nesten vinden en die nesten zo veel mogelijk verdelgen.

Nesten vinden is een bijzonder klus. ‘Vespawatchers’ zijn een informeel vrijwilligerscollectief van mensen die bekwaam zijn in het vinden van nesten van Aziatische hoornaar. De basismethode om nesten te vinden is de ‘lokpotmethode’. 

Misschien wil jij zo’n ‘vespawatcher’ worden? 

  • Je hebt een hart voor natuur en voor insecten?
  • Je ziet samen met ons de bedreiging die uitgaat van de Aziatische hoornaar?  
  • Je hebt wat vrije tijd om in de periode van juni tot en met oktober op zoek te gaan naar nesten? 

Op 20 en 27 april 2024 organiseren de provincie West-Vlaanderen en konVIB tweemaal een identieke vormingsdag, waarin geïnteresseerde burgers de ‘lokpotmehode’ aangeleerd krijgen in theorie en praktijk.  

De opleiding is gratis en neemt een volledige dag in beslag. De opleiding wordt alvast centraal in de provincie georganiseerd. Verdere specificaties over uur en plaats volgen later voor zij die zich inschrijven.

Inschrijven op één van beide vormingsdagen kan via Vespawatchers West-Vlaanderen | Provincie West-Vlaanderen (zoek naar de tegel ‘opleidingen mbt Aziatische hoornaar’ en daarop naar ‘theorie en praktijk van de ‘lokpotmethode’).