Verkiezingen 2024

2024 wordt een druk verkiezingsjaar

 • op zondag 9 juni 2024 kiezen we een nieuw Vlaams, federaal en Europees parlement voor de periode 2025-2029. Voor de verkiezingen van 9 juni ben je als Belg vanaf 18 jaar verplicht om te stemmen. Ben je 16 of 17 jaar en Belg, dan mag je stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Je hoeft je vooraf niet te registreren. 
 • op zondag 13 oktober 2024 vinden de gemeente- en provincieraadsverkiezingen plaats. Voor deze lokale verkiezingen is er vanaf dit jaar stemrecht in plaats van opkomstplicht. Je bent dus niet langer verplicht om deel te nemen aan deze verkiezingen. 

Locatie

In Oostrozebeke stem je op deze locatie: gemeenschapscentrum "O.C. Mandelroos", Gemeenteplein 1

De stembureaus zijn open van 8 u. tot 14 u.

Oproepingsbrief

Op 22 mei 2024 werden de oproepingsbrieven per post verstuurd. 

Geen oproepingsbrief ontvangen? Bij de dienst onthaal en bevolking kan je een duplicaat afhalen tijdens de openingsuren.

Wist je dat je ook een digitale oproepingsbrief ontvangt via je Ebox? Je kan geldig stemmen door deze oproepingsbrief te tonen op je smartphone, samen met je identiteitskaart. Bij een volmacht moet de volmachtkrijger altijd in het bezit zijn van een fysieke oproepingsbrief.

Veelgestelde vragen

 • Hoe weet ik waar ik moet gaan stemmen? 
  De oproepingsbrieven worden ten laatste 15 dagen vóór de verkiezingen verstuurd. Op de oproepingsbrief vind je terug in welk stembureau en wanneer je moet gaan stemmen. 
 • Wat als ik mijn oproepingsbrief niet heb ontvangen of verloren ben?  
  Je kan een duplicaat komen afhalen op de dienst onthaal en bevolking tijdens de openingstijden. 
 • Wat als ik niet kan gaan stemmen?
  Dan heb je de keuze: ofwel stem je niet ofwel geef je een volmacht aan een andere kiezer om jouw stem uit te brengen. 
 • Wat als ik niet wens te stemmen?
  Dan breng je een bewijs van verhindering binnen bij de dienst onthaal en bevolking of laat je dit op de verkiezingsdag bezorgen aan de voorzitter van het stembureau. De binnengebrachte documenten om de afwezigheid te staven worden na de verkiezingen aan de vrederechter bezorgd. De vrederechter zal oordelen of jouw afwezigheid gegrond is.  

Handig om te weten

Situatie Te bezorgen documenten  
Je bent ziek of om medische redenen niet in staat om te stemmen of er naartoe gebracht te worden Oproepingsbrief + medisch attest 
Studie Oproepingsbrief + attest van de school 
Je bent in het buitenland voor jouw beroep Oproepingsbrief + attest van de werkgever 
Je moet werken (in België) Oproepingsbrief + attest van de werkgever 
Je bent in het buitenland om privé (toeristische) redenen Oproepingsbrief + bewijs van verblijf in het buitenland (vb. reisreservatie op naam) 

Wat met de volmacht?

Als je een volmacht wenst te geven dan kun je het volmachtformulier afhalen bij de dienst onthaal en bevolking of deze hier downloaden https://verkiezingen.fgov.be/ 

In tegenstelling tot de vorige verkiezingen moet er geen attest meer bij de volmacht gevoegd worden, maar wordt er op volmachtformulier zelf geattesteerd. De volmachtdrager zal eerst in zijn eigen bureau moeten stemmen en vervolgens in het bureau van de volmachtgever. Deze maatregel werd ingevoerd om fraude te bestrijden. 

Personen die een volmacht geven omwille van verblijf in het buitenland zonder bewijsstukken (vakantie) en omwille van een activiteit als zelfstandige zullen wel nog een verklaring op eer moeten ondertekenen.