Veilig fietsen, ook als het donker is!

Gepubliceerd opmaandag 7 dec 2020 om 08:52

Tijdens de lockdown hebben we het plezier van fietsen (her)ontdekt. Maar hoe raken we op een veilige manier van A naar B tijdens de donkere maanden? Deze tips van de Fietsersbond helpen je op weg.

Goed verlicht

Een wit of geel licht vooraan je fiets is verplicht, evenals een rood licht achteraan. Het rode achterlicht moet ‘s nachts, bij helder weer, zichtbaar zijn van op een afstand van minimal 100 meter. Een knipperend licht is toegelaten, maar zorg er voor dat je andere weggebruikers niet verblindt! Richt je licht iets naar beneden om dit te voorkomen. Fietslichtjes moeten niet altijd vastzitten op je fiets. Je mag ze ook op de kledij of rugzak bevestigen.  

Zet je lichten aan vanaf de avond valt tot bij het aanbreken van de dag. Is er mist of regen en is de zichtbaarheid kleiner dan 200 meter? Ook dan schakel je de fietsverlichting in.

Reflectoren

Ook reflectoren behoren tot de standaarduitrusting van je fiets: een witte reflector vooraan, een rode achteraan en oranje reflectoren op je pedalen. Tussen de spaken van je wielen voorzie je ofwel twee oranje reflectoren ofwel een witte reflecterende strook op de banden.

Meer weten over fietsverlichting? Dan verwijzen we je graag naar de lokale fietshandelaar of naar https://www.fietsersbond.be/fietsverlichting.

Nog een kleine tip: zorg in de winter voor de juiste bandenspanning om het slipgevaar bij vrieskou of sneeuwval te verkleinen.