Week van de valpreventie

Gepubliceerd opmaandag 19 apr 2021 om 10:45

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Iedereen kent wel iemand die ernstig ten val kwam of misschien bent u zelf reeds gevallen. Ongeveer één op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld kneuzingen, breuken en verstuikingen. Op psychologisch en sociaal vlak brengt een val soms valangst en sociale isolatie teweeg, en ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

Deze campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val- en fractuurpreventie.  De 10de editie van de Week van de Valpreventie, die doorgaat van 19 tot en met 25 april 2021, draagt de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’.

De beste remedie om valpartijen te voorkomen is regelmatig bewegen. Het is ook goed voor jouw immuunsysteem, een gezond lichaamsgewicht, hoge bloeddruk en hartproblemen.

Laat je deze week inspireren door beweegcoach Lien Desmet, en probeer het zelf uit! En dit niet enkel voor 65-plussers.

Bekijk de filmpjes bij de bijlagen onderaan:

  • arm- en buikspieren;
  • kuitspieren;
  • beenspieren.

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Bewegen Op verwijzing kan je erbij helpen! Meer info https://www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing