Uitbraak vogelgriep in Meulebeke

Gepubliceerd opdonderdag 31 mrt 2022 om 09:17
Op 30 maart werd vogelgriep vastgesteld in een pluimveebedrijf in Meulebeke. Er werd een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld rond de uitbraak. Dit heeft gevolgen voor iedereen die pluimvee houdt binnen deze zones.

Over welke gebieden gaat het?

  • Het beschermingsgebied rond haard Meulebeke omvat (gedeeltes van) de gemeenten Meulebeke, Harelbeke, Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke.
  • Het bewakingsgebied rond haard Meulebeke omvat (gedeeltes van) de gemeenten Meulebeke, Ardooie, Deerlijk, Deinze, Dentergem, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Tielt, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zulte.
  • Bekijk de gebieden in kaart

Maatregelen voor alle houders binnen de afgebakende gebieden?

  1. Alle pluimvee, hobbypluimvee en vogels, uitgezonderd loopvogels, moeten worden opgehokt of op zodanige wijze worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt.
  2. Het voederen en het drenken van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels moet binnen gebeuren of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.
  3. Het is verboden om pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
  4. Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor de doorvoer door de zone over de hoofdwegen zonder dat er gelost of halt gehouden wordt.
  5. Alle verzamelingen (bv. markten, beurzen, tentoonstellingen en prijskampen) van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels zijn verboden.
  6. Ziektetekens van vogelgriep, een verhoogde sterfte of een aanzienlijke productiedaling bij pluimvee, hobbypluimvee of vogels moeten ogenblikkelijk aan de LCE worden gemeld: contactgegevens: FAVV - Lokale controle-eenheden (LCE) (favv-afsca.be)

Geregistreerde houders werden verwittigd via het FAVV waarvan zij afhangen. Zij bezorgen Het FAVV rechtstreeks een inventaris van hun pluimvee.

Vinkenzettingen: deze kunnen niet doorgaan, houders gelegen in de zone kunnen ook niet deelnemen aan wedstrijden buiten de zone.

Duivensport: duivenhouders in de 3 km-zone moeten hun dieren tijdelijk binnenhouden en kunnen niet deelnemen aan wedstrijden, duivenhouders gelegen in de 10 km-zone mogen hun duiven lokaal rond de duiventil laten vliegen maar mogen niet deelnemen aan wedstrijden.

Bijkomende maatregelen

Er gelden nog bijkomende maatregelen voor niet-geregistreerde hobbyhouderijen, commerciƫle en geregistreerde inrichtingen. Die kan je nalezen in de onderstaande documenten.

Gedetailleerde info