Tuutjesboom

Drie jaar... Je bent geen peuter meer, je gaat al een tijdje naar school, je bent al vrij zelfstandig, je weet heel goed wat je wil.

Drie jaar... Dit betekent ook stilaan afscheid nemen van de tuutjes. Om van dit afscheid een leuk moment te maken en om het makkelijker te maken hebben we met ons Huis van het Kind een tuutjesboom gelanceerd.

Wat

Is jouw kleuter klaar om de grote stap te wagen?

Dan mag hij/zij zijn of haar tuutje(s) komen ophangen in de Tuutjesboom.

In ruil voor het tuutje, krijgt jouw kind een tuutjesdiploma en een geschenkje.

Bereid je kleuter hier goed op voor: tel samen af naar het moment, praat over wat het betekent om zonder tuutje te slapen, ga op zoek naar een alternatief voor het tuutje bij troostmomentjes (bv. een knuffel).

Wie wil mag bij zijn of haar tuutje een klein, persoonlijk, briefje hangen. 

Wanneer

Lintjes kunnen worden opgehaald:

  • Tijdens de openinsuren in kinderopvang "De Wiemkes".
  • Op zaterdagvoormiddag (van 9.30 u. tot 12.30 u.) in de bibliotheek " 't Kraaiennest".

Met dit lintje kan je het tuutje samen met je kind opgehangen in de Tuutjesboom naast de IBO "De Wiemkes".

In ruil voor het tuutje wordt ook het persoonlijke diploma en een klein geschenkje overhandigd.

Maar waarom moeten we dan van onze tuutjes af?

  • Tutteren zorgt voor een ruimte tussen de bovenste en de onderste tanden die op latere leeftijd voor problemen kan zorgen (fenomeen van de open beet).
  • Tutteren en ook duimzuigen kan tandontwikkeling verhinderen. Vooral het melkgebit maar later ook het definitieve gebit kan hiervan gevolgen ondervinden. 
  • De spraakontwikkeling wordt afgeremd door het tutteren. Hoe eerder deze wordt afgegeven, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen zoals ook de -s (lispelen), misgaan. 
  • Kinderen die 's nachts hun tuutje verliezen worden vaak wakker, wat dan weer nefast is voor de nachtrust van de ouders en voor het kind.