Steun de lokale handelaars

Koop lokaal, ook digitaal!

De horeca en de niet-essentiële winkels hebben opnieuw de deuren moeten sluiten in de strijd tegen het coronavirus. Onze Oostrozebeekse ondernemers hebben jullie steun nodig!

Op het handige overzicht kan je zien welke winkels open zijn, hoe je kan bestellen, wie aan huis levert en waar er kan worden afgehaald.

#ikkooplokaal #winkelhier

Compensatiepremie voor ondernemers met zwaar omzetverlies

Ook ondernemingen die een groot omzetverlies kennen naar aanleiding van de coronacrisis, kunnen steun krijgen. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist.

Het gaat om ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar (in)direct zware beperkingen ondervinden. Dergelijke ondernemers vinden we in allerlei sectoren zoals in de evenementensector, (para)medische beroepen, dierenpensions, landbouwsector, dienstenleveranciers of gespecialiseerde voedings-en drankenwinkels zoals een pralinewinkel of wijnhandel. Zij krijgen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro om hun verliezen (deels) te compenseren.

Voorwaarden:

  • Er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerdere exploitatiezetels per onderneming zijn.
  • Het omzetverlies is minstens -60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De referentieperiode is 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
  • Voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan.
  • Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
  • Zelfstandigen in bijberoep die door de hoogte van het inkomen sociale bijdragen betalen als een zelfstandige in hoofdberoep, kunnen de compensatiepremie van 3.000 euro ontvangen.
  • Zelfstandigen in bijberoep die een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro kunnen een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. Deze premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten, maar geldt niet voor zelfstandigen in bijberoep die dit combineren met een job als werknemer van 80% of meer.

De aanvraag zal verlopen via een online applicatie op de website van VLAIO. Meer informatie is nog niet beschikbaar.

Hulp nodig?

  • Een overzicht van alle steunmaatregelen voor bedrijven vind je terug op de website van VLAIO.
  • Heb je nog vragen voor VLAIO? Je kan ze bereiken via info@vlaio.be, WhatsApp of telefoon 0800 20 555 (gratis nummer).

Tips voor handelaars

https://www.ikkooplokaal.be/