Spinsel gespot?

Boom of struik gespot die zo uit een griezelfilm zou kunnen komen? Dit is het werk van de rupsen van de spinsel- of stippelmot.

Spinsel

De spinselmot legt haar eitjes, afhankelijk van de soort, in of op de schors van de kardinaalsmuts, appelboom, meidoorn, wilg of vogelkers.

De larven komen uit de eitjes in het voorjaar, waarna ze aan hun vreettocht beginnen. Op één plant komen zo’n honderden rupsen uit. Zij vreten gedurende de maanden mei en juni alle bladeren van de plant. Wanneer ze dat doen scheiden ze een soort spinsel uit dat een web vormt in en rond de plant waarin de larven huizen. Dit rag beschermt hen tegen hun natuurlijke vijanden en onguur weer.

Onschadelijk

Wanneer de rupsen volgroeid zijn (juni/juli), stoppen zij met eten en verpoppen ze tot vlinder. De kale boom of struik kan hierna heropleven: er verschijnen opnieuw verse blaadjes en de struik groeit weer verder. Het oogt misschien wat griezelig, maar behalve dat de getroffen planten enkele weken groeiachterstand oplopen, zullen ze geen blijvende schade ondervinden. Enkel sterk verzwakte struiken of bomen zullen afzien van de komst van de spinselmot.

Er is één generatie per jaar. De spinselmot is honkvast en komt gewoonlijk terug naar dezelfde plant om zelf ook eitjes te gaan leggen. De kans is dus groot dat de getroffen struik ook volgend jaar weer ‘uitverkoren’ wordt.

Het spinrag, de rupsen en de vlinder zijn niet schadelijk of giftig voor de mens.

Wat te doen?

Zorg voor goede omstandigheden voor natuurlijke vijanden van de spinselmot. Koolmezen en pimpelmezen bijvoorbeeld zijn gek van de rupsen. Sommigen brengen hun jongen groot op een dieet van deze rups! Het is dus zeker interessant om een nestkastje voor mezen in de buurt te hangen.

Ook de sluipwesp lust zijn deel: ze leggen hun eitjes in de rupsen, waarna de larven deze van binnenuit opeten.

Ga de plant dus zeker niet met pesticiden te lijf: je doodt er ongewild ook andere dieren en insecten mee!