ReNUveer

Gepubliceerd opwoensdag 26 apr 2023 om 08:38

De renovatieverplichting is begin 2023 in voege gegaan en heeft als bedoeling om het Vlaamse woningpatrimonium de komende jaren veel energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar is ook noodzakelijk om de klimaatverandering tegen te gaan.  Zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen verbruiken om onze woningen te verwarmen, betekent immers ook dat we veel minder CO2 uitstoten.

De overgang zal in fases gebeuren. Voor wie dit jaar een woning met EPC-label E of F verwerft, is het behalen van EPC-label D een absolute ondergrens. De koper heeft daar vijf jaar tijd voor. De normen trapsgewijs strenger. Koopt u een woning vanaf 2028 dan moet u binnen vijf jaar een label C halen. Vanaf 2035 moet u binnen vijf jaar een label B halen en vanaf 2040 een label A. De ambitie is dat alle Vlaamse huizen en appartementen tegen 2050 zeer energiezuinig zijn.”

Vier goede redenen om uw reNUvatie meteen aan te pakken:

  1. Meer comfort: een goed geïsoleerde en geventileerde woning is veel comfortabeler om in te leven. Zo hebt u minder last van vocht, uw woning blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm.
  2. Lagere energierekening: een goed geïsoleerde woning doet uw energierekening fors dalen. Met een goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie bespaart u al snel meer dan 1 000 euro per jaar.
  3. 3.      Goed voor het klimaat: minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verkleint u nog extra uw ecologische voetafdruk.
  4. Uw woning wordt meer waard: een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van uw woning ook stijgen. Bovendien zorgen het renteloze renovatiekrediet en diverse premies ervoor dat u uw investering nog sneller terugverdient!

De overheid betaalt mee

Koopt u een woning met slechte energieprestatie aan, dan voorziet de Vlaamse overheid ook heel wat extra steun. Bekijk alvast Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie, korting op onroerende voorheffing na uitvoering van een ingrijpende renovatie. 2% korting op registratierechten bij uitvoering van een ingrijpende energetische renovatie. En tot slot kunt u een  zeer voordelig renovatiekrediet via uw bank afsluiten samen met het hypothecair krediet voor de verwerving van uw woning. De rentesubsidie van de Vlaamse overheid loopt op tot 3,5%.

Meer info: www.renovatieverplichting.be

Video