Peloezeterras

Gepubliceerd opdinsdag 8 jun 2021 om 21:04

Omwille van de coronamaatregelen organiseren we dit jaar een aangepaste versie van de Peloezefeesten. Per onderdeel worden de geldende coronamaatregelen gevolgd. Op deze manier willen we jullie een aangename start van de zomer geven! De trioduatlon gaat dit jaar NIET door.

Alle activiteiten worden gratis aangeboden. Reserveer je een plekje, dan verwachten wij jou ook! Het aantal plaatsen is beperkt, dus zien we graag iedere stoel ook echt gevuld. De peloezefeesten gaan dit jaar door op het Gemeenteplein. Er wordt extra fietsenstalling voorzien.

1 tot en met 31 juli 2021

De jaarlijkse boekenverkoop vindt plaats in de Craeynestzaal van de bibliotheek tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Vrijdag 2 juli 2021

Peloezeterras: namiddagprogramma

Het terras gaat open om 14 u. en volgt de regels van de horeca (met 4 of het gezin aan een tafel). Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Dit terras sluit om 17.30 u.

 • een springkasteel voor de kleuters;
 • een springkasteel voor de oudere kinderen;
 • lekkere ijsjes of een braadworst;
 • een verfrissend drankje;
 • boekenverkoop in de bibliotheek.

Peloezeterras: avondprogramma

Het terras gaat open om 18.30 u. en volgt de regels van de horeca (met 4 of het gezin aan een tafel). Vooraf een tafel reserveren is noodzakelijk en kan online VANAF VRIJDAG 11 JUNI 2021 via https://www.oostrozebeke.be/eloket of telefonisch via het vrijetijdsloket 056 67 11 40.  De plaatsen zijn beperkt. VOL IS VOL!

 • lekkere ijsjes of een braadworst;
 • een verfrissend drankje;
 • dit terras sluit om 23.30 u.

19 u.: live optreden Steam
21 u.: live-uitzending voetbalwedstrijd Rode Duivels (indien de Rode Duivels zich plaatsen voor de 2de kwartfinale op het EK)

Coronarichtlijnen

 • Bevestigingsmail reservatie meebrengen de avond zelf.
 • Een gereserveerde tafel is voor 4 personen of voor een gezin.
 • Iedere persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten.
 • Iedere persoon draagt een mondmasker, behalve wanneer ze aan tafel zitten.
 • Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Er is geen bediening aan de toog.
 • Hou 1,5 meter afstand van medewerkers en andere aanwezigen, uitgezonderd de personen die deel uitmaken van je gezelschap.
 • Beperk jouw verplaatsingen op het terrein. Verplaats je enkel van en naar jouw tafel en de toiletten.
 • Volg de looplijnen op het terrein o.a. om van jouw tafel naar het toilet te gaan en terug te keren.

Zaterdag 3 juli 2021

18 u.: live-uitzending voetbalwedstrijd Rode Duivels (indien de Rode Duivels zich plaatsen voor de 3de kwartfinale op het EK)

Zondag 4 juli 2021

De plaatsen zijn beperkt. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan in de bibliotheek of via bibliotheek@oostrozebeke.be. Er zal gevraagd worden voor hoeveel personen (per bubbel) jouw reservatie is om het juiste aantal plaatsen te reserveren.

10.30 u. tot 12.00 u.: aperitieflezing ‘Toen geluk nog heel gewoon was’ door Dirk Musschoot in het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos”

Honderd jaar geleden werd in ons land de Bond der Talrijke Gezinnen (Gezinsbond) opgericht. De gezinnen in Vlaanderen zijn in die honderd jaar helemaal veranderd. Van erg kroostrijk werden ze veel minder groot en het traditionele gezin met een vader, een moeder en kinderen is al lang niet meer de norm. Het onderwijs werd gemengd en er kwam betaalde vakantie, waaruit dan weer toerisme ontstond. Vrouwen kregen een pil om niet nog eens zwanger te worden en ook omdat seks gewoon leuk mocht zijn zonder dat daar een kind van hoefde te komen. Van vaders wordt nu meer verwacht dan dat ze het geld binnenbrengen, hun krant lezen en de voeten onder de tafel schuiven en vrouwen werden mondige mama’s. De ontwikkeling van de techniek en de wetenschap heeft gezinnen in de voorbije honderd jaar enorm vooruitgeholpen en toch is een gezin runnen vandaag misschien complexer dan vroeger.

Dirk Musschoot vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en anekdotes over de sleutelmomenten in de gezinsgeschiedenis van de voorbije honderd jaar. “Toen geluk nog heel gewoon was” heeft een hoog nostalgiegehalte, maar richt ook altijd de blik op de toekomst.