#oostrozebekehelpt

In deze moeilijke periode heeft het gemeente- en OCMW-bestuur bijzondere aandacht voor de kwetsbare groepen. Onder meer ouderen en mensen met een zwakke gezondheid verdienen onze grootste zorgen. Momenteel worden alle 75+'ers en zorgbehoevenden van Oostrozebeke opgebeld door onze medewerkers om na te gaan of ze hulp nodig hebben of kunnen terugvallen op hun eigen netwerk.

Heel wat mensen stellen zelf de vraag op welke manier ze anderen kunnen helpen. Onder het motto #oostrozebekehelpt zal de gemeente zorgvragen enerzijds en het aanbod van vrijwilligers anderzijds gestructureerd matchen.

Heb je zelf hulp nodig?

Bel naar 056 67 11 50 (9 u. - 12 u. en 13.30 u. - 16.30 u.) of vul het online formulier in.

Wij bekijken alle vragen en contacteren jou wanneer we een geschikte vrijwilliger voor jou gevonden hebben. Alle vragen worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Het kan onder meer gaan om:

    • Naar de apotheker gaan;
    • Boodschappen doen;
    • De hond uitlaten;
    • De eenzaamheid doorbreken met een telefonische babbel.

Wil je zelf helpen?

Mag je helpen?

Als je zelf in goede gezondheid verkeert, mag je helpen. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar of mensen die een verhoogd gezondheidsrisico hebben, komen niet in aanmerking om te helpen.

  • Je beschikt over een wagen of (bak)fiets waarmee je de boodschappen kan transporteren.
  • Je bent tussen de 16 en 65 jaar oud.
  • Je hebt een goede algemene gezondheid.
  • Je vertoont geen ziektesymptomen: loopneus, hoesten, koorts...
  • Je bent niet recent in risicogebieden geweest.
  • Je hebt niet recent contact gehad met mensen die in risicogebieden zijn geweest.
  • Je ben niet zwanger.

Hoe kan je helpen?

Wil jij boodschappen doen voor iemand uit je buurt? De hond uitlaten? De eenzaamheid doorbreken met een telefonische babbel?

  • Je krijgt een boodschappenlijstje via telefoon of e-mail.
  • Maak op voorhand goede afspraken over de keuze van merken van de producten, de winkel en het afhandelen van de rekening.
  • Je geeft de boodschappen af aan de deur.
  • Je leeft alle hygiënemaatregelen strikt na: handen wassen, afstand houden, hoesten in je elleboog...
Als je je hier voor opgeeft, krijg je vanuit de gemeente de contactgegevens van de persoon in jouw buurt die hulp nodig heeft.

Hoe maak je bekend dat je wil helpen?

Help eerst personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving (familie, buren, vrienden, …). Je kan het onderstaande kaartje printen, invullen en hen bezorgen om te laten weten dat je ter beschikking staat.

Je kan je ook aanbieden als vrijwilliger door je te registreren via het online formulier dat je onderaan deze pagina vindt.

We gebruiken jouw gegevens alleen voor deze aanvraag. We geven ze alleen door aan anderen als dat nodig is om jouw vraag af te handelen. We bewaren ze niet langer dan nodig.

Vrijwilligersverzekering

De Vlaamse regering biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan voor alle individuele burgers die zich inzetten voor kwetsbare inwoners in deze moeilijke periode. Wie zich aanmeldt, krijgt een bevestiging per e-mail en is dan verzekerd tot en met 3 april (voor alle acties die georganiseerd worden tussen 8 uur en 20 uur).

https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/gratis-vrijwilligersverzekering/

Bedankt om te helpen

De dokters, verplegers, kassamedewerkers, rekkenvullers, slagers, bakkers, postbodes, vrachtwagenchauffeurs, ... geven momenteel het beste van zichzelf. Maar ook de vrijwilligers die boodschappen doen voor anderen of een vriendin die mondmaskers stikt zijn van onschatbare waarde. Samen zorgen ze ervoor dat deze periode voor iedereen een beetje aangenamer wordt.

Om hen te bedanken kan je onderstaande kleurplaat afprinten, laten versieren door de kinderen en ophangen aan je raam.

Uit de grond van ons hart: BEDANKT OM TE HELPEN!

#samentegencorona #oostrozebekehelpt

Externe hulp

CAW

Ook nu kan je met al je welzijnsvragen terecht bij het CAW. 

De hulpverleners van CAW Centraal-West-Vlaanderen staan paraat via telefoon, mail en chat om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen. 

Alle hulpverleners blijven telefonisch beschikbaar voor hun cliënten. Ze nemen wekelijks proactief contact op met onze cliënten om vinger aan de pols te houden bij de meest kwetsbaren. Ook onze opvang voor dak- en thuislozen blijft open. De opvang in het vluchthuis is gewaarborgd en het crisisnetwerk is operationeel. Uiteraard nemen ze hier maximaal alle veiligheidsvoorschriften in acht.

Opvoedingslijn

Ouders (en alle opvoedingsverantwoordelijken) kunnen vanaf woensdag 8 april met hun vragen terecht bij de opvoedingslijn via CHAT.

Telkens op woensdag in de voormiddag van 10 - 12 en 's avonds van 19 - 21 uur.

Daarnaast blijft hun aanbod via telefoon en mail uiteraard ook beschikbaar.