Overlegcomité van 26 oktober 2021

Gepubliceerd opwoensdag 27 okt 2021 om 13:43

Het Overlegcomité is op 26 oktober 2021 vervroegd samengekomen om de toestand te bespreken. Een uitbreiding van de mondmaskerplicht, het Covid Safe Ticket en telewerk moet de toegenomen viruscirculatie afremmen.

Het aantal besmettingen in ons land is de afgelopen weken erg toegenomen. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen bedraagt 5.300 per dag. Dit is een stijging met meer dan 70% ten opzichte van afgelopen week.

Sluiting van sectoren of beperkingen van activiteiten zijn op dit ogenblik niet nodig.

Maatregelen van vrijdag 29 oktober 2021

Uitbreiding mondmaskerplicht

De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:

 • Winkels en winkelcentra;
 • Zorginstellingen;
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen;
 • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra;
 • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
 • Erediensten.

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt.

Covid Safe Ticket

 • Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.
 • Het Covid Safe Ticket wordt in het volledige land ingevoerd in de horeca en fitnesscentra.Voor het personeel geldt de mondmaskerplicht vanaf 29 oktober 2021.

Telewerk

Telewerk wordt sterk aanbevolen bij voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.

Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.

Testbeleid

Testen en opvolgen van contacten blijven cruciale verdedigingslinies. Tegelijkertijd moet een overbelasting van de huisartsen vermeden worden. Daarom beslist het Comité dat de testcentra voorlopig geopend blijven tijdens de winterperiode.

Ook de capaciteit van de contactopvolging wordt verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk gecontacteerd worden. De regionale overheden nemen daartoe alle nodige initiatieven.

Derde vaccinatieprik

Het Comité vraagt aan de ministers van Volksgezondheid om, van zodra de plaats in het vaccinatieschema van een herhalingsdosis voor de algemene bevolking wetenschappelijk wordt aangetoond, de toediening ervan te organiseren.

Daarnaast werden nog enkele eenvoudige basisregels herhaald:
 • Zet in op ventilatie;
 • Hou voldoende afstand;
 • Blijf thuis wanneer je je ziek voelt en laat je testen.