My bike: fietsregistratieplatform

Fietsdiefstal komt steeds vaker voor. Dat kan voor sommige mensen een reden zijn om niet (meer) of minder vaak te fietsen. De federale overheid en de drie gewesten hebben daarom de handen in elkaar geslagen en een nieuw uniform systeem uitgewerkt tegen fietsdiefstal, gebaseerd op het huidige mybike.brussels.

Dit nieuwe systeem gaat verder dan de huidige bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld het graveren van het rijksregisternummer.

Alle informatie van jouw fiets komt via dit systeem in een centraal register te staan. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraude sticker 

Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers zullen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code kunnen aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht. De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, zullen deze gegevens ook kunnen invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen.

Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Sticker

De sticker is de gemakkelijkste manier om je fiets te identificeren. In combinatie met een goed fietsslot verklein je bovendien het risico op diefstal en heling van je fiets.

Op de sticker staat een uniek identificatienummer en een QR-code. Daarmee kan iedereen gemakkelijk in real time nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. Dat kan zowel door de QR-code op de sticker te scannen als door het unieke identificatienummer in te voeren op deze website.

Indien je fiets gestolen is, kan de persoon je anoniem contacteren en je helpen om hem terug te vinden.

Hoe vraag je een sticker aan?  

  1. Maak je profiel aan op mybike.belgium.be.
  2. Registreer je fiets.
  3. Bestel met één muisklik je sticker.
  4. Binnen de 2 weken ontvang je per post je persoonlijke sticker.
  5. Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek zoals hierboven afgebeeld. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft. 
  6. Zo, vanaf nu is je fiets geïdentificeerd en gekoppeld aan jouw persoonsgegevens!

Meer weten?

Wil je graag meer weten over mybike? Bezoek de website op https://mybike.belgium.be.