Mondmaskers voor inwoners én hulpverleners

Het gebruik van een mondmasker, sjaal of andere stof is een onderdeel van de federale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19.

Mondmaskers voor inwoners

Het gemeentebestuur van Oostrozebeke voorzag voor iedere inwoner ouder dan 12 jaar een gratis mondmasker. Daarvoor werden 6000 maskers aangekocht en werd er samengewerkt met een groep vrijwillige naaisters. De maskers werden op dinsdag 19 mei 2020 en woensdag 20 mei 2020 verdeeld en in de brievenbussen gestopt. Bij het mondmasker horen duidelijke instructies en tips voor een correct gebruik.

Mondmaskers voor hulpverleners

Het gemeentebestuur ontving van het Vlaams agentschap zorg en gezondheid en de FOD volksgezondheid mondmaskers om te bedelen aan hulpverleners met een riziv-nummer gedomicilieerd in Oostrozebeke.

Deze mondmaskers kunnen na afspraak (056 67 11 20) afgehaald worden in het gemeentehuis van 8.30 u. tot 12 u. en van 13.30 u. tot 16.30 u. na voorleggen van de identiteitskaart.

Vragen hieromtrent kunnen gesteld worden aan preventie@oostrozebeke.be

Hoe draag je een mondmasker?

Het is natuurlijk belangrijk om je mondmasker op een correcte manier te dragen.

  • Was je handen goed voor je het masker opzet en zorg dat het mooi aansluit rond je mond én neus.
  • Raak je gezicht niet aan als je het masker draagt.
  • Wil je het masker afzetten? Was dan eerst je handen voor je dit doet.
  • Draag het masker niet langer dan 8 uur.

Hoe vaak moet je het mondmasker wassen?

Dat doe je elke keer na gebruik. Je mag het masker samen met je kleren wassen, op minimum 60 graden (hoe warmer, hoe beter). Als je het masker dagelijks gebruikt, kan dat dus wel flink oplopen. Viroloog Marc Van Ranst gaf aan dat je het mondmasker ook in kokend water met wat zeep kan ‘soppen’. Op die manier verbruik je minder en is je mondmasker net zo goed gereinigd.

BELANGRIJK: hoewel een mondmasker een belangrijk onderdeel van de exitstrategie is, blijven basisregels zoals voldoende afstand houden, jezelf isoleren als je ziek bent en regelmatig je handen wassen de belangrijkste aandachtspunten.

Zelf aan de slag

Heel wat mensen willen hun steentje bijdragen en willen zelf mondmaskers maken. Maar die moeten natuurlijk ook honderd procent veilig zijn.

In bijlage vinden jullie het door de FOD Volksgezondheid goedgekeurde patroon en de bijhorende handleiding.

4 belangrijke tips: 

  • Voor je begint: was je handen 60 seconden met zeep
  • Maak je naaimachine steriel met ontsmettingsmiddel
  • Was je handen opnieuw alvorens je verderwerkt
  • Draag tijdens het maken zelf een mondmasker

https://maakjemondmasker.be/