Loslopende dieren

Loslopende dieren op de openbare weg kunnen gevaarlijk zijn en veroorzaken soms ongevallen. Meestal gaat het over honden, maar soms ook over een koe of een paard.

Zie je een dier loslopen en levert dit een gevaarlijke situatie op? Zorgt dit voor overlast of jaagt het je schrik aan? Neem dan contact op met de politie

En verder?

  • De politie contacteert de nodige instanties. 
  • Voor het vangen van loslopende honden wordt samengewerkt met de vzw Dierenasiel Regio Roeselare.
    Tussen de politie en de vzw Dierenasiel Regio Roeselare werden afspraken gemaakt om te proberen het dier zo vlug mogelijk weer thuis te brengen. Als de thuis niet gekend is, wordt het dier tijdelijk opgevangen in het asiel. Als het dier niet gechipt is, is de kans reĆ«el dat hij voor een langere periode in het asiel blijft. Dan proberen ze vanuit het asiel een nieuwe thuis te vinden voor de hond.

Regelgeving

Het is verplicht om je hond te laten chippen en te laten registreren. Op die manier kan de eigenaar sneller gevonden worden als de hond weg- of verloren loopt.

Wanneer een dier ontsnapt of onbeheerd wordt aangetroffen, kan de eigenaar van het dier een proces-verbaal in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) krijgen. Elke eigenaar is verantwoordelijk voor het veilig bijhouden van zijn of haar dieren. Ook wanneer je de afsluitingen niet voldoende onderhoudt, zodat de dieren kunnen gaan lopen, riskeer je een GAS-boete.