Kippenactie

Minder etenswaren in de vuilniszak? Dat kan door restjes zoveel mogelijk te verwerken, bewust inkopen te doen en te composteren. Toch nog restjes over? Dan kan je die aan de kippen voederen! Kippen lusten namelijk veel keukenoverschotten die niet in het compostvat thuishoren! De eieren die ze leggen kan je dan weer gebruiken in de keuken.

Naar aanleiding van het jaarlijkse kringloopweekend in juni organiseert de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur (minaraad) voor de vierde maal een kippenactie.

Kippen houden

Kippen zijn goedkope dieren, zowel in aankoop als onderhoud, maar hun hok, ren, voeder en drinkwater moeten wel aan een aantal minimumeisen voldoen. Ga je dagelijks langs, dan maak je de kippen minder mensenschuw. Kippen lusten ook een beperkte hoeveelheid onkruid en grasmaaisel. Opgelet: kippen hebben wel meer nodig dan enkel GFT-afval en water. Voeder ze daarom dagelijks bij met een portie graanmengsel of legkorrels. Meer info over het houden van kippen kan verkregen worden bij de kringloopkrachten op het recyclagepark en op https://www.huisdierinfo.be/huisdierwijzers/vogels/neerhofdieren/kippen.

Hoe bestellen

Je kan, vanaf maandag 8 april 2024 tot en met vrijdag 3 mei 2024, maximum twee kippen reserveren aan het front office in het gemeentehuis of aan het loket van het gemeenschapscentrum “O.C. Mandelroos” en via het inschrijvingsformulier op het digitaal loket . Enkel wie gedomicilieerd is in Oostrozebeke en voldoende ruimte heeft voor het houden van kippen kan deelnemen aan de actie.

Er worden slechts 100 kippen ter beschikking gesteld, snel zijn is dus de boodschap. De kippen worden toegekend aan de eerst ingeschrevenen. Je inschrijving is pas geldig na betaling van 17,00 euro (voor twee kippen). Na inschrijving ontvang je eveneens een waardebon voor het aankopen van kippeneten of materialen voor het inrichten van de kippenren.

Afhalen kippen

De bestelde kippen kunnen op zaterdag 8 juni 2024 tussen 10 u. en 11 u. worden afgehaald op het recyclagepark, Ballingstraat 1 te Oostrozebeke. Breng zeker een voldoende ruime doos mee om jouw kippen mee te nemen naar huis!