Kinderanimatie in coronatijden

Het is niet zo eenvoudig om onze kroost in deze periode nuttig bezig te houden. Daarom hebben we voor jullie enkele leuke initiatieven gebundeld.

Gratis digitale prentenboeken

Vind je het ook vervelend dat de bibliotheken gesloten zijn? Laat de kinderen toch spelenderwijs leren en hun leesvaardigheid oefenen met de digitale prentenboeken van Fundels!

Tot 3 mei krijgt iedereen nu 15 boekjes en 2 extra uitleningen cadeau!

Hoe krijg je toegang tot de gratis boekjes?
 • Download de Fundels-app in Google Play of de App Store
 • Meld je aan met je 'MijnBibliotheek'- profiel of kies voor 'Doorgaan zonder aan te melden'
 • De gratis boekjes vind je bovenaan in het catalogusscherm onder ‘Jouw collectie’
 • Klik op downloaden om toegang te krijgen tot de boekjes

Wandelen

Het is heel belangrijk om actief te blijven en de overheid raadt zelfs aan om wandelingen in te lassen. Doe dit wel enkel in gezinsverband en respecteer de strenge maatregelen. Ga niet met een groepje vrienden op stap, blijf niet hangen om een praatje te doen aan een huis en hou ook onderweg afstand van andere passanten. 

 • We kennen ondertussen allemaal de Berenjacht, de zoektocht naar knuffels in je eigen buurt. De spaarkaart vind je in bijlagen onderaan.
 • Een leuk alternatief om de kinderen bezig te houden tijdens een wandeling of fietstocht is de 'Wandelbingo'. Ook deze vind je terug bij de bijlagen. Op www.wandelbingo.be kan je een eigen bingo maken.

Kleur en bedank de helpers

De dokters, verplegers, kassamedewerkers, rekkenvullers, slagers, bakkers, postbodes, vrachtwagenchauffeurs, huisvuilophalers, ... geven momenteel het beste van zichzelf. Maar ook de vrijwilligers die boodschappen doen voor anderen of een vriendin die mondmaskers stikt zijn van onschatbare waarde. Samen zorgen ze ervoor dat deze periode voor iedereen een beetje aangenamer wordt.

Om hen te bedanken en een hart onder de riem te steken kan je onderstaande kleurplaat afprinten, laten versieren door de kinderen en ophangen aan je raam.

Buitenspeeldag

Jammer genoeg werd de Buitenspeeldag op 22 april afgelast wegens het coronavirus.

Toch is het belangrijk dat de kinderen kunnen blijven spelen en bewegen, binnen of buiten. En dat niet alleen tijdens deze coronacrisis, maar het hele jaar door. Blijf dit dus doen, maar uiteraard steeds op een veilige manier volgens de geldende maatregelen!

Online animatie

Om de verveling zoveel mogelijk tegen te gaan hebben we hier enkele leuke online initiatieven opgelijst:

 • Op de Instagrampagina @wamoekdoen verzamelt James Cooke enkele tips om je dagen de komende weken op een leuke manier te vullen. 
 • Via de facebookpagina Online Jeugdbeweging worden spelletjes gespeeld en leuke opdrachten gegeven. Zeker het bezoeken waard.
 • Op de facebookpagina De Spelles vind je meer dan 200 leuke spelletjes waarbij iedereen kan bewegen.
 • Op www.facebook.com/despelles/ vind je leuke spelletjes waarbij iedereen kan bewegen.
 • Speelmakers biedt via www.facebook.com/Speelmakers heel wat tips om thuis te spelen, vaak van ouders zelf. Speelidee, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk verzamelt hier tal van leuke speelideeën voor buiten, maar ook voor binnen, voor gezinnen zonder tuin.
 • Ook Ketnet blijft in zijn kot en heeft op hun website leuke activiteiten gezet.
 • Via "Techniekacademie Thuis" komt de wereld van wetenschap, techniek en technologie gewoon naar je huis. Je vindt er technische projecten, boeiende vlogs en tal van leuk websites en wedstrijden. 

App voor tieners

Mis je na anderhalve week quarantaine je vrienden en familie ook zo hard? Dan kan je misschien via de app 'houseparty' samen een leuke spelletjes- of chatnamiddag beleven.