8. Kalberg

Geschiedenis

De Kalberg wordt al op een kaart van Vlaanderen in 1641 aangeduid. Dit gehucht lag immers op het kruispunt van 2 grote banen (Izegem-Gent en Tielt-Sint-Baafs-Vijve) en had ook één van de weinige oversteekplaatsten over de Mandel. 

De naam Kalberg verwijst naar een hoger gelegen, zanderige en onbegroeide plaats te midden van een bosrijk gebied (een kale berg, als het ware). De benaming van de ondertussen verdwenen café's (De Boekboom, De Groene Jager, De Warande, Het Jagershof, ...) toont ook aan dat hier ooit een bosrijk gebied moet zijn geweest waar de notabelen kwamen jagen.

Lieven Demedts, oud-burgemeester van Oostrozebeke, schreef tal van publicaties rond de geschiedenis en wetenswaardigheden van zijn gemeente. Zo schrijft hij:

Het "ruw" volk van de Kalberg was nooit voor een gat te vangen. In de vorige eeuw strekte deze Kalberg, een wijk van werkvolk, kortwoonders, rebenen en rabauwen zelfs de notabelen van het dorp tot grote zorg. Om dat te begrijpen moet men weten dat de mensen heel arm waren. Namen uit de onmiddellijke omgeving zeggen genoeg: in Sint-Baafs-Vijve had je de Drogenhroodhoek en de Armenhuizen. Op de Ginste werd het Avondhroodje voor een armenbrood verkocht, vandaar dat men die woning ook nog soms het Armenbroodje noemt. En de huidige Kerkstraat luisterde ook al naar de naam Drogenbroodstraat. Als men over Oostrozebeke sprak had men het over de roggebroodstreek.

In 1897 werd de bekende Olieslagersmolen gesloopt, die werd jaren gebruikt voor het maken van lijnzaad- en koolzaadolie. 

Halfweghuis

Tegenover WZC Rozenberg staat in de Kalbergstraat het “Halfweghuis”, gebouwd in 1895. De naam van deze voormalige bakkerij, kruidenierswinkel en café zou afgeleid zijn van de locatie: letterlijk halverwege het centrum van Oostrozebeke en de (historische) Kalberg, figuurlijk als tussenstop voor de Ginstenaars die op weg waren naar het centrum of de kerk van Oostrozebeke.

Bekende bewoners van wijk 'De Kalberg'

  • Charles-François Laridon: burgemeester van Oostrozebeke tussen 1830 en 1854 en molenaar van de Olieslagersmolen
  • Ghislain D’Hondt: senator voor de BSP (Belgische Socialistische Partij) van 1946 tot 1956, burgemeester van en provincieraadslid
  • Spey van de Kalberg, Maurits Vanspeybrouck (1914-1988): dorpsfiguur
  • Adrien Delange (1927-2015): boekenkeizer, oprichter en bezieler van volksboekerij Adorka (Adrien Delange Oostrozebeke Kalberg)