Herbruikbare bekers

Samen gaan we voor afvalarme evenementen in Oostrozebeke!

Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95 % van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Dit gaat dus over ALLE evenementen, ongeacht of deze georganiseerd worden door private initiatiefnemers of de overheid.

Wat is een evenement?

 Een evenement wordt ruim gedefinieerd als:

 • een periodieke of eenmalige gebeurtenis op gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis…;
 • publiek aangekondigd;
 • op een welbepaald tijdstip;
 • tijdelijk;
 • waar iedereen welkom is;
 • al of niet tegen betaling;
 • op publiek of privaat domein;
 • in open of afgesloten ruimte.

Het gaat dus over heel veel activiteiten: koffietafels, toneelvoorstellingen, muziekoptredens, dorps- of wijkfeesten, sportmanifestaties, fuiven van jeugdbewegingen, …

Wat betekent dit voor de organisatoren van een evenement?

Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van recipiënten uit glas en porselein, is het verplicht om in een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90 % van deze recipiënten en dit cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.

Vanaf 1 januari 2025 zal het serveren van drank in alle recipiënten voor eenmalig gebruik (ook blikjes en petflessen) bij evenementen volledig verboden zijn.

Let op: drank schenken in glas kan uit veiligheidsoverwegingen verboden worden door de politie.

Praktische tips helpen jullie op weg. Zoals: welke soorten herbruikbare bekers bestaan er, in welke materialen, waar kan ik die kopen of huren, wie zorgt voor de afwas, aandachtspunten als je werkt met een waarborgsysteem, …

Neem een kijkje op www.groenevent.be

Voordelen van herbruikbare bekers

Het vraagt wat organisatie, daar zijn we ons van bewust, maar ook dat word je na enkele edities snel gewoon. Hiertegenover staat:

 • de feestlocatie blijft netjes, wat veel aangenamer feesten is
 • de opkuis nadien gaat vlotter
 • herbruikbare bekers zijn veel aangenamer om uit te drinken dan wegwerpbekers
 • de bekers worden stijlvoller en beginnen meer en meer te gelijken op de authentieke glazen
 • en last but not least: je draagt echt je steentje bij aan het milieu!

Uitleendienst gemeentebestuur

Het gemeentebestuur heeft 1 000 herbruikbare bekers ter beschikking voor erkende verenigingen. Met dit aantal kan je een kleiner evenement. organiseren. Voor een groot evenement is dit aantal onvoldoende. Hiervoor gaat het gemeentebestuur bij eigen evenementen ook zelf de markt op en kloppen we aan bij de drankenleverancier van de culturele infrastructuur.

Voor grotere evenementen gaan jullie, de organisatoren, dus ook kijken wat er op de markt mogelijk is (of bij jullie drankleverancier).

Wie een evenement organiseert in de culturele infrastructuur kan navraag doen bij de drankleverancier van het gemeentebestuur. 

Informatie

Zit je met vragen? Raadpleeg dan in eerste instantie op de website van OVAM.

Op zoek naar goeie voorbeelden of inspiratie nodig voor op jouw evenement? Surf dan naar www.groenevent.be of ga naar de website van KWITTERS.

Op 19 en 23 september 2023 gaf IVIO een infosessie voor scholen en verenigingen. Alle presentaties van deze infosessies kan je hier terugvinden: https://www.ivio.be/nl/scholen-verenigingen