Goed geknot!

Gepubliceerd opwoensdag 19 okt 2022 om 09:04

Knotbomen maken deel uit van het typische Vlaamse landschap. Vandaag zijn de knotbomen in onze streek echter sterk teruggedrongen. Het onderhoud van deze bomen is namelijk heel arbeidsintensief. Wanneer onderhoud achterwege blijft, kunnen knotbomen (bij hevige wind) bezwijken onder het gewicht van hun eigen kruin. Ze scheuren letterlijk open. Knotbomen zijn echter niet alleen een verrijking voor het landschap. De holtes in de stam en het verrotte kernhout bieden een schuilplaats en nestgelegenheid aan veel planten, dieren en insecten. Het Stadlandschap West-Vlaamse hart zet dan ook alles op alles om deze bomen te behouden en hun aantal op te krikken.

Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Dankzij het project “Goed Geknot” en de website www.goedgeknot.be worden eigenaars van knotbomen en vrijwillige knotters met elkaar in contact gebracht. De knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis.

Heb je knotbomen op je perceel en wil je die laten onderhouden door een vrijwillige knotter? Of wil je je aanmelden als vrijwillig knotter? Surf dan naar www.goedgeknot.be en registreer je! Op diezelfde kan je ook informatie vinden over de bomen die in aanmerking komen, wat de voorwaarden zijn, …

Ik wil knotbomen planten!

Wil je zelf knotbomen planten? Dat kan! Zorg voor voldoende plaats voor de bomen en houd rekening met het feit dat deze bomen behoorlijk wat onderhoud vergen. Heel veel informatie kan je terugvinden via de website van Stadlandschap West-Vlaamse hart: www.westvlaamsehart.be/knotbomen. Via deze website kan je in de winterperiode eveneens gratis wilgentenen bestellen. Hou deze website of de facebookpagina van het Stadlandschap (www.facebook.com/westvlaamsehart) dus zeker goed in de gaten!