Waarom mag je geen glas naast een glascontainer plaatsen?

Gepubliceerd opwoensdag 21 dec 2022 om 10:03

Mogelijk heb je het zelf - goedbedoeld - al eens gedaan, maar wist je dat glas naast een glascontainer (of 'de glasbol') plaatsen, een vorm van sluikstort is? Waarom is dat precies?

  • De belangrijkste reden is eigenlijk vrij logisch: vuil trekt vuil aan. Het start met één of twee flessen naast de container, die er dan makkelijk tien worden met een vuilniszak erbij en voor je het weet, eindig je met een kleine stortplaats.
  •  Glas langs de container trekt ongedierte aan (zeker als er nog wat drank of etensresten zijn achtergebleven).
  • Het zorgt voor extra werklast en dus kosten. De glascontainers worden namelijk machinaal leeggemaakt, maar al het glas en ander afval dat naast de containers belandt, moet manueel worden opgeruimd.
  • Wanneer er afval naast de container gedumpt wordt, moet dit apart worden opgeruimd. Al het glas dat naast de container staat, wordt dan dikwijls mee opgeruimd, waardoor het niet meer kan gerecycleerd worden.

Laat je glas dus niet achter naast een container als die vol is, maar zoek een andere container of breng het glas naar het recyclagepark. Of - nog beter - meld dat de container vol is (de gegevens vind je meestal makkelijk terug op de containers), neem je leeggoed weer mee naar huis en kom later even terug.

Kleine daad, groot resultaat 👊