Nieuw nationaal fietsregistratieplatform!

Gepubliceerd opvrijdag 17 mei 2024 om 10:09

Fietsen is helemaal in. En dat mag niet verbazen. Het is goed voor het milieu en onze gezondheid, het verbetert de leefbaarheid van onze steden en gemeenten, en het geeft een boost aan onze economie.

En fietsen wordt nog beter! Want sinds kort kan iedereen in België gebruikmaken van het nieuwe fietsregistratieplatform. Op dit platform kan je zowel nieuwe als tweedehandsfietsen volledig gratis registreren.

Halt aan fietsdiefstal

Fietsdiefstal komt steeds vaker voor. Dat kan voor sommige mensen een reden zijn om niet (meer) of minder vaak te fietsen. De federale overheid en de drie gewesten hebben daarom de handen in elkaar geslagen en een nieuw uniform systeem uitgewerkt tegen fietsdiefstal, gebaseerd op het huidige mybike.brussels.

Dit nieuwe systeem gaat verder dan de huidige bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld het graveren van het rijksregisternummer.

Alle informatie van jouw fiets komt via dit systeem in een centraal register te staan. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraude sticker 

Mybike is gratis en richt zich tot iedereen die in België woont. Fietsers zullen een gratis anti-fraude sticker met een unieke code kunnen aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht. De sterkte van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (via bijvoorbeeld Itsme of eID).

Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, zullen deze gegevens ook kunnen invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen.

Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan de QR-code op de fiets gescand worden om na te gaan of die gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over mybike? Bezoek de website op https://mybike.belgium.be.