EPC voor kleine niet-residentiële eenheid (EPC kNR)

Het energieprestatiecertificaat (EPC) voor kleine niet-residentiële eenheden (kortweg EPC kNR) kan sinds 2020 opgemaakt worden bij de verhuur, verkoop en andere overdracht van gebouweenheden die niet bestemd zijn om te wonen, zoals horeca- of handelszaak, klein kantoor, praktijk, B&B, …

Dit EPC toont aan hoe energiezuinig een kleine niet-residentiële gebouweenheid is. Op het EPC staan ook concrete aanbevelingen om de gebouweenheid energiezuiniger te maken.

Vanaf 2023 kan de gebouweigenaar ervoor kiezen om een EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) op te maken in plaats van een EPC kNR.

Voorwaarden

 • Het EPC kNR wordt opgesteld per kleine niet-residentiële eenheid. Deze eenheden hebben een niet-residentiële bestemming en zijn klein. Ze mag dus zelf niet groot zijn en mag ook geen deel zijn van een groot niet-residentieel geheel, zoals een winkelcentrum. Er moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden.
  • De bruikbare vloeroppervlakte van de eenheid is niet groter dan 500 m².
  • Het aaneengesloten niet-residentiële geheel dat de eenheid bevat mag niet groter zijn dan 1000 m² en bevat geen niet-residentiële eenheid die groter dan 500 m² is.

Voor alle informatie over de voorwaarden, zie: ‘EPC van een kleine niet-residentiële gebouweenheid (EPC kNR)’ (vlaanderen.be)

Procedure

 • De Energiedeskundige
  • doet de nodige vaststellingen tijdens een plaatsbezoek
  • kijkt naar de isolatiematerialen, de ramen, de installaties voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie …
  • gebruikt een softwareprogramma van de overheid.
 • De Energiedeskundige maakt ook gebruik van bewijsstukken. Dat zijn documenten van de eigenaar die de aanwezigheid van isolatie, materialen of toestellen aantonen. Op de aanstiplijst staat welke documenten de eigenaar aan de energiedeskundige bezorgt.
 • De opmaak van een EPC kNR neemt meestal ongeveer een halve dag in beslag.

Meer info: zie ‘EPC van een kleine niet-residentiële gebouweenheid (EPC kNR)’ (vlaanderen.be)

Kostprijs

Kost

Er is geen vaste kostprijs voor een EPC kNR. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het is het best de prijs en kwaliteit van verschillende energiedeskundigen te vergelijken.