Duurzame aankopen

Koop bio

Biologische landbouw is een duurzame en milieuvriendelijke landbouwmethode. Er worden géén chemische meststoffen gebruikt, geen pesticiden, geen groeihormonen voor dieren, geen genetische modificatie, enz. De biologische teelt verbruikt tot 20 % minder energie en stoot tot 30 % minder broeikasgassen uit.

Biologische producten zijn niet behandeld met pesticiden en ze zijn gevoed met traag opgenomen organische meststoffen. Ons milieu vaart er wel bij, want het water wordt niet verontreinigd en er zijn geen mestoverschotten. Een ander voordeel is dat biologische producten doorgaans minder water, meer voedingsstoffen en meer smaak bevatten. Biologische voeding is ook minstens zo gezond; in een Europees onderzoek werd bijv. vastgesteld dat een kind dat biologische melk drinkt 30 procent minder kans op eczeem en allergieën heeft. Bovendien zijn genetisch gemodificeerde gewassen verboden en zul je geen synthetische aroma’s en toevoegingen aantreffen in verwerkte bioproducten

Milieuvriendelijk schoonmaken

Je kan ook milieuvriendelijk schoonmaken. Voor elk schoonmaakkarwei kunt u wel een andere product gebruiken, maar niet alle producten zijn milieuvriendelijk. Sommige zijn gevaarlijk voor het milieu en uw gezondheid.
Wilt u op een “groene manier” schoonmaken, dan vervangt u het best de blitse producten door degelijke zepen of natuurlijker producten die het milieu veel minder schade berokkenen. Waarop moet u letten bij het schoonmaken?

  • Doseer zo goed mogelijk;
  • Kies milieuverantwoorde schoonmaakproducten
  • Terugdringen van het aantal soorten reinigingsmiddelen;
  • Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

Koop FSC of PEFC

Kies voor het FSC of PEFC label als je hout- of papierproducten aankoopt. PEFC en FSC zijn 2 labels die garanderen dat het hout of papier dat je aankoopt uit duurzaam beheerde bossen komt. De labels worden gecertificeerd en streng gecontroleerd door 2 verschillende NGO’s: FSC (‘Forest Stewardship Council’) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes).

Waar kan je deze producten vinden? Waar vind je duurzaam gelabeld hout? Zoek eens via deze website.