Voortaan maak je je pasfoto's gewoon in het gemeentehuis

Gepubliceerd opdonderdag 4 jan 2024 om 15:47

De loketten van de dienst onthaal en bevolking zijn onlangs uitgerust met een nieuw toestel dat een foto kan maken voor de aanmaak van een elektronische identiteitskaart, Kids-ID, vreemdelingenkaart of paspoort. 

Het voordeel is dat de foto meteen geïntegreerd wordt in het softwaresysteem voor het maken van het identiteitsbewijs. Dit is een groot pluspunt in de strijd tegen identiteitsfraude. 

Het toestel drukt geen pasfoto’s af, maar neemt een digitaal beeld dat onmiddellijk in het programma wordt opgeladen om de kaart of het paspoort aan te maken. Het toestel is ingesteld om een beeld te gebruiken dat voldoet aan de ICAO-normen (internationale normen waaraan een pasfoto moet voldoen). Breng je liever zelf een kleurenpasfoto mee, dan moet deze ook aan de ICAO-normen voldoen en mag deze maximaal 6 maanden oud zijn. 

Het toestel kan nog niet gebruikt worden voor nieuwe rijbewijzen. Indien de foto van je identiteitskaart nog goed gelijkend is, kan deze gebruikt worden voor je rijbewijs. Indien niet of wens je een andere foto, breng dan een nieuwe foto mee.