Composteren

Goede compost bevat voedende bestanddelen en veel organisch materiaal wat het humusgehalte in de bodem doet stijgen. Beide zijn heel belangrijk voor je tuinplanten die voedsel nodig hebben om te groeien.

Het organisch materiaal geeft een kruimelstructuur aan de bodem. Bij dit proces speelt het leven in de bodem een belangrijke rol.

Meest bekend zijn de wormen. In hun spijsverteringsstelsel verbinden ze compost en bodemdeeltjes tot grondkruimels. Waardoor de bodem van voedsel, water en lucht wordt voorzien, dé drie essentiële elementen voor plantengroei. De wormen graven daarbij ook diepe gangen in de bodem waarlangs overtollig water afgevoerd wordt. Uit onderzoek blijkt daarenboven dat compost bij de bestrijding van planten en ziektes doeltreffender is dan ander organisch materiaal.

Een gezonde tuingrond bevat best 5 tot 10 % organische stof. Een jaarlijkse laag compost van 1 tot 3 cm op de borders, rond de bomen en struiken, onder de haag en in de moestuin is daarom geen overbodige luxe.

GFT composteren

Door je GFT-afval te composteren in een compostvat, – bak of –hoop verwerk je zelf een belangrijk deel van je afval en zorg je ervoor dat het niet moet ingezameld worden.
Hieronder een overzichtje van wat je best wel en niet in de compostbak gooit:

WelNiet
aardappelschillen
eierschalen
schillen van citrus- en andere vruchten
groenteresten
doppen van noten
theebladeren en –zakjes
koffiedik en –filters
papier van keukenrol
mest van kleine huisdieren (géén vleeseters)
verwelkte snijbloemen en kamerplanten
versnipperd snoeihout
haagscheersel
zaagmeel en schaafkrullen
gemaaid gras
bladeren en onkruid
timmerhout
grof ongesnipperd snoeihout, takken en boomwortels
wegwerpluiers
aarde en zand
saus, vet en olie
stof uit de stofzuiger
as van de open haard
houtskool
kunststof
ijzer, metaal en blik
kattenbakvulling
schelpenzand uit de vogelkooi
mosselschelpen
beentjes
bereide etensresten

Waar kan ik terecht voor vragen en tips?

Wens je meer te weten over composteren, dan kan je terecht bij onze kringloopkrachten Claire Mulier, Jacques Mestdagh en Mario Vandeputte.

De kringloopkrachten zijn enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om de Oostrozebeekse bevolking te stimuleren om te composteren.
De demoruimte op het recyclagepark van Oostrozebeke is van maart tot en met oktober open op elke derde zaterdag van de maand en dit van 10 u. tot 11.30 u.

De kringloopkrachten hebben een opleiding gevolgd bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Kostprijs?

Om het composteren te bevorderen, stelt de gemeente compostmaterialen ter beschikking tegen een gunstige prijs.

Wil je een compostbak of -vat kopen? Dan kan je terecht bij de dienst burgerzaken (front office) in het gemeentehuis of aan het loket in het gemeenschapscentrum "O.C. Mandelroos" en dit tijdens de openingsuren. Je betaalt aan het loket en maakt daar de nodige afspraken voor levering van de materialen bij je thuis.

compostvat (incl. beluchtingsstok)35,00 euro
compostbak75,00 euro
aanbouwmodule compostbak55,00 euro

Tip: tijdens de maanden juni en juli worden compostvaten en compostbakken verkocht met 25 % korting.