Ben je 50+ en kriebelt het om zelfstandige te worden?

Gepubliceerd opwoensdag 22 apr 2020 om 11:39

Je bent niet alleen! Alsmaar meer mensen kiezen ervoor om op oudere leeftijd een eigen zaak te beginnen. Maar voor een vlotte start is een grondige voorbereiding en goede informatie essentieel!

Een praktische informatiecyclus over hoe starten met aak na 50 (door Integraal, Overnamemarkt, Liantis en UNIZO) 

Deelnemen is gratis. Vooraf inschrijven wel verplicht.

De reeks bestaat uit 3 namiddagsessies waar je de kans krijgt praktische kennis op te doen over de belangrijkste zaken die bij jouw opstart om de hoek komen kijken zoals onder meer bijvoorbeeld:

 • de startmodaliteiten – en formaliteiten
 • je nieuw zelfstandigenstatuut en de gevolgen op je pensioen, sociaal statuut en sociale bescherming
 • de bijdragenregeling in hoofd- en bijberoep
 • je (aanvullende) bescherming
 • individuele begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden
 • mogelijke opstart-, overname- en transitiepremies, KMO-Portefeuille, (micro)kredieten en startersleningen
 • de piste van een eventuele overname van een bestaande zaak (Overnamemarkt.be)
 • het versterken van je ondernemersvaardigheden – goede praktijkvoorbeelden
 • … .

Droom je als vijftigplusser van een nieuwe carrière als ondernemer? Schrijf dan vandaag al in!

Programma 3-delige inforeeks “Starten met een eigen zaak na je 50ste!”

 • Sessie 1: Hoe start ik op als zelfstandige? Ondersteuning, subsidies, premies en kredietmogelijkheden?

UNIZO Startersservice vertelt wat jij als een starter 50+ moet weten om een goeie opstart te organiseren: van startmodaliteiten en -formali­teiten en juridische vormen tot  boekhoudkundige verplichtingen.

Een startende ondernemer kan beroep doen op verschillende (financiële) steunmaatregelen, deskundig advies, transitiepremies, subsidies tot zelfs individuele begeleiding. Tijdens het 2de deel van deze infosessie ontdekken 50+ kandidaat-ondernemers het ruime pallet van ondersteuning voor startende ondernemers. (Gastsprekers: UNIZO Startersdienst en VLAIO).

 • Sessie 2: Optimalisatie van uw sociale zekerheid en bescherming bij starten na 50.

Het Kenniscentrum van Liantis gaat dieper in op de gevolgen van een overgang naar een zelfstandige activiteit voor jouw sociale rechten, jouw sociaal statuut én sociale bescherming  zoals bijdragen hoofd- bijberoep, de gevolgen voor jouw pensioen, toegelaten activiteit, ziekteverzekering, aanvullende sociale bescherming,... (Gastspreker: Kenniscentrum Liantis Sociaal Verzekeringsfonds).

 • Sessie 3: Op ondernemen staat geen leeftijd! Ondernemerscompetenties. Mogelijkheden voor het overnemen van een bestaande zaak.

Inzicht in de eigen ondernemerscompetenties en het persoonlijk ontwik­kelingsproces als beginnende 50+ zelfstandige ondernemer vormen het onderwerp van deze laatste sessie. Tijdens deze sessie krijgt je de gelegenheid om kennis te maken met verschillende startersideeën en praktijkvoorbeelden.

Daarnaast komt ook de ondersteuning van VDAB voor startende ondernemers aan bod alsook de mogelijkheid tot een eventuele overname van een (bestaande) zaak. (Gastsprekers: Liantis talent services, VDAB en Overnamemarkt.be).

Waar en wanneer?

LOCATIES 3 NAMIDDAGSESSIES / DATA
  
Liantis gebouw, Nadine Crappéstraat 1/002, 9000 GentDinsdag 24 november 2020, donderdag 26 november 2020 en dinsdag 1 december 2020
Liantis gebouw, Sint-Clarastraat 48, 8000 BruggeMaandag 7 december 2020, woensdag 9 december 2020 en maandag 14 december 2020

Aanvang 4 sessies: telkens 13.30 u. – Einde voorzien ca. 16 u. Onthaal vanaf 13 u. met koffie.

Info en gratis inschrijven

Wens je jou in te schrijven voor onze driedelige reeks, mail dan jouw naam en adresgegevens naar marc.gommers@integraalvzw.be, bel naar 02 21 22 221 of schrijf je in via de website www.ondernemen50plus.com