Aanpassing openbare verlichting

Gepubliceerd opwoensdag 12 okt 2022 om 10:46

In 2016 keurde het gemeentebestuur het masterplan openbare verlichting goed. Sindsdien worden lichten in bepaalde straten ’s nachts gedoofd. Later, in 2020, ging de gemeente samen met Fluvius het engagement aan om alle oude armaturen van de openbare verlichting te vervangen door LED-armaturen tegen 2030.

Naar aanleiding van de energiecrisis werd het masterplan openbare verlichting in september 2022 volledig herzien. Naar aanleiding van deze herziening zullen er twee verschillende zogenaamde ‘brandregimes’ van kracht zijn in de gemeente. Alle openbare verlichting zal worden gedoofd tussen 23 u. en 4.30 u. Een uitzondering op deze regel zijn alle hoofdverbindingsassen en zones van gemeenschappelijk belang. Op deze locaties wordt de openbare verlichting niet gedoofd op vrijdag- en zaterdagnacht. Op termijn zullen ook de wegen die ’s nachts verlicht blijven, voorzien worden van gedimd licht tijdens de nachturen.

De aanpassingen zullen door Fluvius worden doorgevoerd in de tweede helft van oktober. Door het aanpassen van de brandregimes zal het jaarverbruik met 160 000 kWh dalen t.o.v. huidige situatie.

Op het plan in bijlage kan je de aanduiding van de verschillende zones terugvinden.