Laat je vaccineren

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Vaccinatiecentrum Tielt

Bewoners uit de Eerstelijnszone RITS krijgen het coronavaccin in het vaccinatiecentrum Europahal Tielt, Generaal Maczekplein 5, 8700 Tielt. Dit zijn de bewoners van Dentergem, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene. Intussen staat de overkoepelende website online. Op www.vaccinatiecentrumtielt.be vind je alle mogelijke info omtrent de vaccinatiecampagne: van oproepingsbrief over mobiliteit en bereikbaarheid Europahal tot veelgestelde vragen.

Een instructievideo geeft een voorsmaakje van hoe jouw vaccinatiesessie in de Europahal zal verlopen. Neem zeker een kijkje.

Waarom je laten vaccineren?

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig. 

Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Voor je (kwetsbare) geliefden of patiënten

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Voor onze zorgverleners

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Timing vaccinaties

Nu er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er nog niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra komen eerst aan de beurt, gevolgd door zorgmedewerkers die een hoog risico op besmetting lopen door nauw contact met COVID-19-patiënten. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.

1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel

In de eerste fase zijn de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt. Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod. Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. Daarna komt het niet-medische personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.

2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen

In een tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt. Daarop volgen de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie). Wie dat precies zijn, wordt nog bepaald.

3. Rest van de bevolking (ouder dan 16 jaar)

In een derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komen eerst andere risicopatiënten aan de beurt en dan de rest van de bevolking.

Blijf de regels volgen

Omdat niet iedereen tegelijk kan gevaccineerd worden, moeten we er samen voor blijven zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Ook als je gevaccineerd bent, moet je de zes gouden regels nog blijven respecteren. Draag een mondmasker, ontsmet je handen, hou afstand, volg de regels over nauwe contacten, doe activiteiten het liefst buiten en denk aan kwetsbare mensen.

Helpende handen

De inwoners van Oostrozebeke worden gevaccineerd in Tielt. Voor de goede werking van het vaccinatiecentrum zijn veel helpende handen nodig. Zowel medische als niet-medische profielen zijn welkom!

Voor wie?

  • Mensen met een medische achtergrond (arts, apotheker, verpleegkundige, …);
  • Wie niet medisch geschoold is, maar administratief of logistiek sterk is of graag met mensen omgaat (onthaal & begeleiding);
  • Wie zich een aantal uur per week kan vrijmaken.

Help je ook mee?

Registreer je via www.helpdehelpers.be. Geef aan voor welke taak je je wil inzetten en duid aan dat je in het vaccinatiecentrum Tielt wil meewerken.

Problemen bij het aanmelden?

Geef je gegevens door aan het Sociaal Huis van Oostrozebeke sociaalhuis@oostrozebeke.be of 056 67 11 50. Je kan, na het maken van een afspraak, langskomen van maandag tot vrijdag van 9 u. tot 12 u. en van 13.30 u. tot 16.30 u. (dinsdag tot 18 u.).