9. Smallestokstraat

De Tieltsteenweg heette heel lang de Smallestokstraat, omwille van de zeer nauwe brug over de Mandel. Er kwam pas een degelijke brug in 1893, toen er een rechtstreekse weg naar Tielt werd aangelegd.

Toch bevond zich in het begin van deze straat een belangrijke concentratie van “katholieke instellingen”. Sinds 1864 was er een eerste bejaardentehuis, en in 1905 werd het nieuwe “Sint- Augustinusgesticht” in gebruik genomen (op plaats van “rode appartementen” en parking). Het Armbestuur, en later de C.O.O. (Commissie voor Openbare Onderstand), beiden voorlopers van het O.C.M.W. waren daar gevestigd. In 1964 verhuisde het Woonzorgcentrum de Rozenberg naar de huidige locatie.

Aan de overzijde staan nu nog de polyvalente zaal "Tjuf", het voormalige restaurant “Mistral” en de zaal “Concordia”. In deze ruimtes, tot voor kort allen in het bezit van de kerkfabriek van de Sint-Amandusparochie, gingen decennia lang allerlei katholieke en stichtende activiteiten (zondagsscholen voor jongens en voor meisjes, bibliotheek, cinema, …) door. Tegenwoordig is zaal "Tjuf" het Lokaal Dienstencentrum van Oostrozebeke, wordt restaurant "Mistral" gebruikt als lokaal van jeugdbeweging KLJ en kan je in zaal "Concordia" terecht voor verschillende tentoonstellingen en andere kunstprojecten.

Baron de Bethune, burgemeester van Oostrozebeke rond 1900, maar ook architect en fervent aanhanger van de Neo-Gothiek, tekent al deze gebouwen.

Vlak voor de brug staat aan de rechterzijde een mooie art-decowoning, die door een vlashandelaar in de jaren ’30 werd gebouwd.