Ongediertebestrijding

Ratten

Wie moet ratten bestrijden?

De wet stelt dat de eigenaar, de huurder, de gebruiker of publiekof privaatrechterlijke personen verplicht zijn om op eigen terrein te zorgen voor de bestrijding van ongedierte.

Concreet betekent dit dat de gemeente, de provincie en het Vlaams gewest enkel verplicht zijn ratten te bestrijden in en langs openbare waterlopen en weggrachten en op terreinen waarvan zij zelf belast zijn met het beheer. Rattenbestrijding in en rond private grachten en alle andere private eigendommen is de verantwoordelijkheid van de particulier zelf.

rat
Klik om te vergroten

Hoe pak ik dat aan?

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, maar hoe doe je dat?

  • Biedt de rat geen voedsel en water aan. Heb je kippen? Zorg dan voor een goed afgesloten voeder- en drinkbak. Geef geen etensresten aan je kippen wanneer ze bijna op stok gaan. Alles wat blijft liggen, trekt ratten en ander ongedierte aan.
  • Hou je tuin netjes. Zorg ervoor dat je geen schuilplaatsen creëert voor ratten en hun jongen. Zij verschuilen zich graag in hoopjes (bouw)afval of bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld een hoop golfplaten.

Ondanks alles toch last van ratten?

  • Probeer ze te vangen met mechanische middelen zoals klemmen of vangkooien;
  • Zijn de mechanische middelen niet efficiënt, ga dan voor chemische bestrijdingsmiddelen, namelijk rodenticiden op basis van antibloedstollingsmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter en plaats deze middelen steeds op plaatsen waar ratten gewoonlijk actief zijn. Zorg er wel voor dat de bestrijdingsmiddelen voldoende worden afgeschermd van andere dieren en kinderen!

Nog vragen omtrent rattenbestrijding?
Neem gerust contact op met de technische dienst. Zij beschikken over de nodige kennis omtrent dit thema.

Contactinfo

Technische dienst

Ballingstraat 3
8780 Oostrozebeke
technischedienst@oostrozebeke.be
056 67 11 82
Bekijk openingsuren
Deel deze pagina
Afdrukken