Charter Gezonde Gemeente

Gearchiveerd

Dit document werd gearchiveerd.


3/04/19

27 lokale besturen maken van gezondheid een prioriteit

Het is geen grap. Op 1 april kleurde regio Midden-West-Vlaanderen gezond. Want alle 27 lokale besturen uit de Logoregio gaan voor een Gezonde Gemeente de komende legislatuur en beslisten daarom om het charter Gezonde Gemeente te ondertekenen: Ardooie, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Mesen, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Poperinge, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Vleteren, Wingene en Zonnebeke.

21 lokale besturen ondertekenden op 1 april het charter, de andere 6 volgen later.

Charter Gezonde Gemeente

Door het charter te ondertekenen, maken de lokale besturen een statement: Eén voor één willen ze hun inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid. 23 van de 27 lokale besturen uit de Logoregio waren al Gezonde Gemeente en zetten dus hun engagementen verder. Voor Ardooie, Mesen, Pittem en Wingene is dit een nieuw engagement.

Engagementen

Elke Gezonde Gemeente engageert zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 verder werk te maken van een samenhangend gezondheidsbeleid. Dit beleid biedt iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen en stimuleert hen om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid …

Logo coacht

De lokale besturen staan er niet alleen voor. Logo Midden-West-Vlaanderen staat aan de zijlijn en coacht hen naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid op maat van hun gemeente. Het Logo heeft daarin een expliciete opdracht en gaat daarmee een stapje verder dan de ondersteuning naar haar andere partners (vanuit zorg en welzijn, onderwijs, bedrijfssector, vrije tijd, gezinnen …).

Het Logo brengt voor lokale besturen cijfers in kaart, helpt bij het opmaken van doelstellingen, stelt samen een actieplan op, ondersteunt bij de opmaak van het meerjarenplan, kijkt om gezondheid in alle beleidsdomeinen een plaats te geven …

Samen maken we van de gezonde keuze de meest makkelijke keuze!

Het charter Gezonde Gemeente is een initiatief van de Vlaamse Logo’s en Gezond Leven, samen met hun partners.

Groepsfoto charters 2_light
Klik om te vergroten

Deel deze pagina
Afdrukken