Waarschuwing: bereid je voor op erg warme dagen

Gearchiveerd

Dit document werd gearchiveerd.


3/08/18

Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende dagen heel warm. De waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteplan is nog steeds van kracht sinds 20 juli en wordt de komende dagen nog verder gezet.

Erg warme dagen zijn niet ongevaarlijk. Vooral (vereenzaamde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen dan meer risico op ernstige gevolgen.

Op extreem warme dagen pieken de sterftecijfers. Niet enkel voor de temperatuur, maar ook voor ozon worden mogelijk weer hogere waarden verwacht de komende dagen.

Voor kwetsbare groepen in de bevolking (kinderen en mensen met een ziekte aan de luchtwegen) kan dit leiden tot een mindere longfunctie of ontstekingsreacties aan de luchtwegen.

Daarom willen we vragen om de nodige maatregelen te nemen om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te beschermen.

Volg hierbij onze vijf basisadviezen:

· Zorg voor anderen;

· Wees voorbereid;

· Drink voldoende water;

· Hou jezelf koel;

· Hou je woning koel.

Bij een ozonwaarschuwing via het weerbericht is het belangrijk geen grote inspanningen te doen tussen 12 u. en 20 u., en eventueel binnen koelte op te zoeken.

Indien je verkoeling zoekt aan een zwem- of recreatiewater, hou het veilig en zwem enkel in de toegelaten zones die u kan terugvinden op www.kwaliteitzwemwater.be

Deel deze pagina
Afdrukken