1 000 soortendag

Gearchiveerd

Dit document werd gearchiveerd.


5/06/18

Duizend wat?

De 1 000-soortendag is 24 uur natuurplezier voor iedereen: van rustige recreanten tot vrolijke kinderen, van vroege vogels tot rasechte nachtuilen. Maak op 16 en 17 juni 2018 kennis met onze lokale natuur tijdens een van de 5 super leuke activiteiten in Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. De 1 000-soortendag is een initiatief van de gemeenten Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke, Natuurpunt De Torenvalk, Provincie West-Vlaanderen, de Gezinsbond en het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart.
De recentste info en een live tussenstand kan je nalezen op de website van 't West-Vlaamse Hart.

Op de agenda

Zaterdag 16 juni 2018: fietstocht: snippers natuur aan de Mandel!

Wanneer: zaterdag 16 juni om 13.30 u.
Locatie: Vogelsang, Rijksweg 316, Wielsbeke

De Mandel ontspringt in Passendale en mondt uit in Sint-Baafs Vijve in de Leie. Vanaf Oostrozebeke tekent de rivier zich af in het landschap. Hier en daar heb je nog ongerepte stukjes natuur. Deze fietstocht laat je kennismaken met de Mandel en trakteert je op verrassende plekjes zoals de Meikensbossen, de Mandelmeersen, oude Leiearmen, … We fietsen ongeveer 25 à 30 km in groep en houden af en toe halt om wat vogels te spotten

Zaterdag 16 juni 2018: bouw mee aan een reuzegroot hotel voor insecten

Wanneer: zaterdag 16 juni om 14 u.
Locatie: WZC Rozenberg, Kalbergstraat 92, Oostrozebeke

Wil je wel eens weten waarom bijen, hommels en andere insecten zo graag boeken in een insectenhotel? Waarom insectenhotels belangrijk zijn voor jouw tuin en de omgeving? Is het makkelijk om zelf een minihotel te openen in je tuin?  En heb je zin om mee te bouwen aan een reuzegroot insectenhotel?
Dan ben je op zaterdagnamiddag welkom in het woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke. We steken de handen uit de mouwen en bouwen samen een reuzegroot 5-sterrenhotel zodat onze nuttige insecten niet verdwijnen. Vergeet je snoeischaar niet!

Zaterdag 16 juni 2018: speuren naar uilen en vleermuizen

Wanneer: zaterdag 16 juni om 21 u.
Locatie: Sint-Brixiusplein, Ooigem (Wielsbeke)

Gaan wandelen in het donker is altijd spannend. Wanneer je daarbij ook nog op zoek gaat naar uilen en vleermuizen wordt het pas echt een boeiende activiteit voor het hele gezin. We spreken af om 21 u. aan het Sint-Brixiusplein om daarna anderhalf uur op zoek te gaan naar deze fascinerende nachtdieren. We sluiten de avond af met een gratis drankje. Vergeet je zaklamp niet!

Zondag 17 juni 2018: natuurwandeling in en rond de Meikensbossen

Wanneer: zondag 17 juni om 9.30 u.
Locatie: Veldschool, Tieltseweg 66, Dentergem

De Meikensbossen vind je aan de voet van de Poelberg. Oud en jong bos, dreven, hooi- en weilanden wisselen elkaar af. Hier en daar ligt er een poel. Het uitzicht op de Poelbergmolen maakt het plaatje compleet. Onder begeleiding van een natuurgids verkennen we dit prachtige gebied  terwijl we genieten van het landschap, de rust en prachtige vogelconcerten.

Zondag 17 juni 2018: kindertheater

Wanneer: zondag 17 juni 2018 om 10.30 u.
Locatie: Bezoekerscentrum Baliekouter, Ommegangstraat, Wakken (Dentergem)

Op zondag kan je met het hele gezin genieten van een kindervoorstelling speciaal voor lagere schoolkinderen. Wonderling Verteltheater en ’t Graafschap slaan hiervoor de handen in mekaar. Met woorden en tekeningen vertellen ze jullie een verhaal over het belang van biodiversiteit. 
Na de voorstelling wordt samen met de Gezinsbond van Oostrozebeke leuke randanimatie voorzien voor alle kinderen.

Wie zoekt dan de 1 000 soorten?

Op zaterdagmiddag 16 juni drukken we ook de chronometer in voor een zoektocht van 24 uren naar 1.000 verschillende soorten in de gemeenten Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. Of het nu vogels, planten, paddenstoelen, zoogdieren of vissen zijn. Als het leeft, dan telt het!
Voor deze zoektocht komen heel wat experten uit gans Vlaanderen naar 't West-Vlaamse hart. Vanuit het Jeugdheem Vogelsang in Wielsbeke trekken ze er dag en nacht op uit om in heel wat natuurgebieden en tuinen zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Volgende domeinen staan alvast op ons lijstje: Meikensbossen, Baliekouter, oude Leiearmen, ...

Deel deze pagina
Afdrukken